De historie van VV Papendrecht

Voetbalvereniging Papendrecht is opgericht op 1 augustus 1920 en koninklijk goedgekeurd op 24 juli 1956. Aanvankelijk werd gespeeld onder de naam PVV. In het begin werd alleen op zondag gevoetbald. Sinds 1955 wordt ook op zaterdag gespeeld. Vanaf de zomer van 2012 speelt Papendrecht alleen nog op zaterdag met een eerste elftal. 

VVPZondagzwartwit

De eerste 92 jaar lag de nadruk op het gebied van prestatief voetbal vooral op de zondag. De glorieperiode van het eerste elftal lag tussen 1964 en 1970, waarin 2 keer gestreden werd om het kampioenschap van Nederland, helaas zonder de begeerde titel te veroveren. Het tweede zondagelftal is het wel gelukt algeheel Nederlands kampioen te worden door op 18 juni 1994 thuis met 4-3 van Sparta Nijkerk te winnen. Het eerste zondagteam was decennialang op het hoogste amateurniveau actief. Bij de introductie van de Hoofdklasse in 1974 was Papendrecht één van de verenigingen die zich hiervoor plaatste.

Een hoogtepunt was het winnen van de districtsbeker van West II op 15 juni 1985. Door die winst kwam Papendrecht het seizoen daarna uit in de grote KNVB-bekercompetitie. Op 24 november 1985 vond de uitwedstrijd tegen eerstedivisionist Volendam plaats. Papendrecht won met 0-2. In de volgende ronde werd met 3-0 verloren van eredivisionist FC Groningen.
Op 13 mei 2012 kwam een einde aan het spelen van prestatief voetbal op zondag. Papendrecht stond toen in de stand van de beste amateurclubs aller tijden op de 39e plaats, de hoogste positie van alle verenigingen uit de regio.

Jubileumpostzegel

Ter ere van het 90-jarige bestaan werd een speciale Papendrecht-postzegel uitgebracht met daarop het jubileumlogo. Op maandagmorgen 12 april 2010 kreeg de burgemeester van Papendrecht, C.J.M. de Bruin, uit handen van erevoorzitter Ad Matena symbolisch de eerste Jubileumpostzegel van Voetbalvereniging Papendrecht uitgereikt. De burgemeester kreeg uiteraard ook het eerste velletje met 10 postzegels van de heer Matena overhandigd.

Klik hier voor de uitgebreide clubhistorie »

Klik hier voor het Eeuwfeest »

Klik hier voor de uitgebreide historie van de accommodatie »

Ereprijzen

De verrichtingen van de voetbalclub en zijn vrijwilligers zijn niet onopgemerkt gebleven. Het heeft geleid tot het toekennen van verscheidene belangrijke prijzen. 

Begin 2009 werd Zondag 1 op het sportgala van de gemeente Papendrecht gekozen tot sportploeg van het jaar 2008. B1 werd toen derde.

Zon1 Sportploeg2008

Op vrijdag 18 juni 2010 reikte burgemeester Cees de Bruin een Koninklijke Onderscheiding uit aan Wim Erkelens vanwege zijn jarenlange inzet bij uiteenlopende activiteiten. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Naast zijn decennialange inspanningen voor Voetbalvereniging Papendrecht organiseert Wim Erkelens sinds de jaren 90 evenementen voor jongens en jonge mannen met de spierziekte van Duchenne. Doelstellingen zijn het inzamelen van geld en Duchennepatiënten een fijne dag bezorgen. Binnen de Voetbalvereniging heeft Wim Erkelens vele taken vervuld. Hij was en is onder meer keeper, veldspeler, scheidsrechter, grensrechter, commissielid, redactielid van het clubblad, leider, jeugdtrainer en coach.
Op vrijdag 25 april 2014 werd mevrouw A. (Ariana) Matena – De Raad benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor werkzaamheden die ze ruim veertig jaar lang ontplooid heeft en nog steeds uitvoert voor verschillende maatschappelijke organisaties. Haar man Ad, erevoorzitter, had die onderscheiding al eerder ontvangen. Bij VV Papendrecht is Rinie al tientallen jaren actief in uiteenlopende functies, onder meer als beheerder van de bestuurskamer en de kantine. Op dinsdag 26 april 2016 kregen Bram Blom en erelid Herman Vermeulen diezelfde koninklijke onderscheiding, een jaar later gevolgd door lid van verdienste Theo Wolters.

Blom Vermeulen onderscheiden 26-04-2016

Bram Blom was onder meer leider, trainer, scheidsrechter, jeugdvoorzitter en voorzitter. Herman Vermeulen was bestuurslid, vertegenwoordiger van de zaterdagafdeling, mede-oprichter van de Gouwe Ouwe Papendrecht Soos, beheerder van de administratie van de kantine en verzorgde en begeleidde elftallen bij uit- en thuiswedstrijden. Theo Wolters is jarenlang secretaris geweest van VV Papendrecht, is verzorger van de vrouwenploeg en lid van de ledenadministratie. Hij was tevens scheidsrechter, namens de gemeente consul voor de velden en lid van de regionale tuchtcommissie.

Lonneke Michielse kreeg op 26 april 2021 door burgemeester Moerkerke een lintje opgespeld. Lonneke heeft zich vele jaren en in diverse functies ingezet voor het jeugdvoetbal en de Meisjesafdeling van VV Papendrecht in het bijzonder. Ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een jaar later kreeg Dick Verschoor die onderscheiding vanwege zijn decennialange inzet als vrijwilliger en dan met name voor Voetbalvereniging Papendrecht. Begonnen als leider van de jeugdploeg van zijn zoon werd hij onder meer vrijwilliger voor de jeugd, jeugdcoördinator, grensrechter, jeugdvoorzitter, leider van Zaterdag 3, voorzitter van de seniorenafdeling, bestuurslid, penningmeester en een onmisbare schakel in de Communicatiecommissie. Hij is nooit te beroerd zich op allerlei andere vlakken in te zetten voor onze club.

We citeren de gemeente Papendrecht: “Door zijn financiële expertise en standvastigheid heeft hij er als penningmeester voor gezorgd dat de club aan grote financiële moeilijkheden ontkwam, financieel gezond werd en vervolgens ook de periode van coronamaatregelen goed is doorgekomen. Hierbij heeft de heer Verschoor aangetoond de meningen en stromingen in de vereniging op waarde te schatten en is hij erin geslaagd bijna elk lid hierin mee te krijgen. Met zijn pragmatische denkwijze om problemen onderling op te lossen is hij een voorbeeld voor veel vrijwilligers. Het feit dat de vereniging inmiddels weer bloeit, is voor een belangrijk deel de verdienste van de heer Verschoor die dan ook wel wordt gezien als een ‘monument binnen de vereniging’.”

Op vrijdag 27 augustus 2010, tijdens de viering van het 90-jarige bestaan, werd VV Papendrecht als eerste vereniging onderscheiden met de Erepenning van de gemeente Papendrecht met als reden dat de voetbalclub zich, als één van de oudste verenigingen van de gemeente, verdienstelijk gemaakt heeft voor de plaatselijke gemeenschap en de naam van Papendrecht positief uitgedragen heeft. Voorts ontving Bram Blom op die dag de Zilveren Speld van de KNVB voor zijn jarenlange inzet voor het voetbal in het algemeen en onze voetbalvereniging in het bijzonder. Op vrijdag 16 juni 2017, bij zijn afscheid als bestuurslid, kreeg hij zelfs de Gouden Speld van de KNVB. Op 24 juni 2019 ontving Theo Wolters die onderscheiding eveneens, onder meer voor zijn inzet als secretaris/wedstrijdsecretaris en scheidsrechterscoördinator bij onze voetbalclub.

Tijdens het op woensdag 6 februari 2013 gehouden Papendrechtse sportgala kregen Dien en Paul Borburgh samen met een aantal vrijwilligers van andere sportverenigingen de titel ‘Vrijwilliger van het Jaar 2012.’ Een jaar later werd erelid Herman Vermeulen benoemd tot ‘Vrijwilliger van het Jaar 2013′. In 2015 werden Eimerd van de Griend en Dick Verschoor, in 2016 Jeroen Lasschuit en Martin de Heer, in 2017 Mariska van ’t Zant en Patrick Benjamins, in 2018 Wim van Pelt en Aad Koot, in 2019 Marc de Groen en Jo Pattinama, in 2020 Cor de Bondt, Donovan ’t Zand en Dinie Verschuren en in 2022 Jan Willem de Man, Monque Klooster en Ton Rutteman (foto onder) uitgeroepen tot ‘Vrijwilliger van het Jaar’.

In 2013 werd tevens door de Stichting Sportgala Papendrecht aan Voetbalvereniging Papendrecht de oeuvreprijs uitgereikt, een prijs die in de historie nog maar een paar keer is toegekend. Papendrecht kreeg de prijs voor zijn voorbeeldfunctie, de vrijwilligers, de jeugd en de historie, het lang voetballen op het hoogste niveau. “Alles wat een sportclub groot maakt”, zo werd gezegd. In april 2013 kreeg onze voetbalclub de Vrijwilligersprijs van de gemeente Papendrecht toebedeeld. Voetbalvereniging Papendrecht is trots op de 150 vrijwilligers, die de club met hand- en spandiensten terzijde staan en die het winnen van de Vrijwilligersprijs mogelijk hebben gemaakt.

Zowel in 2014 als 2015 won VV Papendrecht glansrijk de verkiezing van de Leukste Sportvereniging van de Gemeente Papendrecht, in 2014 zelfs met het prachtige rapportcijfer 8,96 toen we meer stemmen kregen dan alle andere Papendrechtse sportclubs bij elkaar.

 

VV Papendrecht winnaar regionale Rookvrije Generatie Award

Rookvrij opgroeien willen wij vanzelfsprekend maken. Samen beschermen we opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken. Daarom is Voetbalvereniging Papendrecht sinds 1 januari 2021 rookvrij. Dankzij die inzet is VV Papendrecht binnen de gemeente Papendrecht verkozen tot winnaar van de Regionale Rookvrije Generatie Awards 2022. Namens de club heeft secretaris Edwin Schreurs de award in ontvangst mogen nemen van de GGD Zuid-Holland Zuid en Youz Verslavingszorg.

Dankzij ons rookvrije sportcomplex beschermt VV Papendrecht iedereen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Als kinderen anderen zien roken, lijkt dat misschien normaal en zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken zoals andere leeftijdsgenoten, leerkrachten, trainers, en ouders. Zien roken, doet roken. Als VV Papendrecht vinden wij dat voetballen en roken niet bij elkaar passen. Gezamenlijk dragen wij bij aan een rookvrije generatie!

Erelijst

Papendrecht heeft in zijn bestaan zowel bij de jeugd als bij de senioren vele prijzen gepakt. In de erelijst staan de belangrijkste resultaten in competitieverband van de eerste seniorenelftallen bij de heren.

Zaterdag

Zat1 21082008
Zaterdag 1 op 21 augustus 2008

 

seizoen       klasse  resultaat        opmerkingen
’66-’67 3e klasse DVB kampioen naar 2e klasse DVB
’67-’68 2e klasse DVB kampioen naar 1e klasse DVB
’79-’80 2e klasse DVB kampioen naar 1e klasse DVB
’80-’81 1e klasse DVB kampioen naar Hoofdklasse DVB
’85-’86 Hoofdklasse DVB kampioen naar 4e klasse KNVB
’88-’89 4e klasse KNVB kampioen naar 3e klasse KNVB
’91-’92 3e klasse West II degradatie naar 4e klasse West II
’95-’96 4e klasse West II 8e plaats naar 3e klasse Zuid I
in verband met invoering
van Hoofdklasse
’00-’01 3e klasse Zuid I kampioen naar 2e klasse Zuid I
’03-’04 2e klasse Zuid I degradatie naar 3e klasse Zuid I
’08-’09 3e klasse degradatie naar 4e klasse
’11-’12 4e klasse periodetitel via promotiewedstrijden
naar 3e klasse
’13-’14 3e klasse kampioen naar 2e klasse
’18-’19 2e klasse 2e, periodetitel via nacompetitie naar 1e klasse
’21-’22 1e klasse degradatie naar 2e klasse
’22-’23 2e klasse kampioen naar de 1e klasse

 


Kampioen op 29 april 2022

Zondag

Zondag1Kampioen63
Zondag 1  Kampioen seizoen 1962-1963
Achterste rij: M. v.d. Vleut, B. Buwalda, J. v. Pelt, H. v.d. Hoek, P. Markesteijn, T. Haksteen, C. Hardam, C. v.d. Stelt, Cor Versteeg, C. Romijn. Voorste rij: D. van Gils, C. Terlouw, J. Herwig, Kees Versteeg, B. Ooijen, T van Sint-Annaland.

 

seizoen       klasse  resultaat        opmerkingen
’28-’29 3e klasse DVB kampioen naar 2e klasse DVB
’31-’32 2e klasse DVB kampioen na promotiewedstrijd
naar 1e klasse DVB
’32-’33 1e klasse DVB kampioen naar 4e klasse KNVB
’34-’35 4e klasse KNVB kampioen naar 3e klasse KNVB
’36-’37 3e klasse KNVB degradatie naar 4e klasse KNVB
’46-’47 4e klasse KNVB kampioen via promotiewedstrijden
naar 3e klasse KNVB
’56-’57 3e klasse KNVB kampioen via promotiewedstrijden
naar 2e klasse KNVB
’62-’63 2e klasse KNVB kampioen naar 1e klasse KNVB
’64-’65 1e klasse kampioen om kampioenschap
van Nederland gespeeld
’69-’70 1e klasse kampioen om kampioenschap
van Nederland gespeeld
’73-’74 1e klasse 3e plaats promotie naar net
ingevoerde Hoofdklasse
 ’74-’75 Hoofdklasse 14e plaats degradatie naar 1e klasse
’84-’85 1e klasse bekerwinnaar District West II plaatsing voor KNVB-bekertoernooi
’85-’86 1e klasse KNVB-beker: winst op DWV en Volendam KNVB-beker: verlies tegen FC Groningen in 8e finale
’86-’87 1e klasse kampioen naar Hoofdklasse
’96-’97 Hoofdklasse 14e plaats degradatie naar 1e klasse
’04-’05 1e klasse kampioen naar Hoofdklasse
’07-’08 Hoofdklasse 3e plaats plaatsing voor
KNVB-bekertoernooi
’10-’11 Hoofdklasse 14e plaats degradatie naar 1e klasse
’11-’12 1e klasse 14e plaats degradatie naar 2e klasse

 

Ereleden en Leden van Verdienste

Elke club is afhankelijk van zijn leden en vrijwilligers. Voetbalvereniging Papendrecht is trots op allen die zich inzetten en ingezet hebben voor ‘hun’ club. Aan mensen met een grote inzet zijn een eretitel toegekend. 

Bijzondere onderscheidingen

BeschermhGVanWijng
G. van Wijngaarden met links A. Blom

Gouden Speld

Erevoorzitter Erelid
Joh. Kwakernaat † G. van de Graaf †
J. P. Terlouw † G. Hardam †
A. Matena † M. Kalishoek
A. Blom D. Kwakernaat †
J. Matena †
H. Vermeulen
A. A. Visser †
P. Michielse
G. van Wijngaarden

 

Zilveren Speld  Lid van Verdienste

S. Bettenbroek A. Matena
A. Blom Mw. L. Michielse-Appeldoorn
Mw. C. Blom W. Nederlof †
P. Blommers † A. H. van Pelt †
 J. den Boef † W. van Pelt
 Mw. D. Borburgh  H. de Pee †
 P. Borburgh † T. Punt
W. Erkelens C. Romijn
E. van de Griend L. F. Schorer
M. de Groen Mw. J. de Sprong – Zegelaar †
C. de Groot H. van Steenis †
J. van der Have † A. Steenweg
C. van den Heuvel † C. van Swieten †
J. Heyman Mw. N. Sterrenburg
L. Holleman C. Terlouw
P. Hoogstad W. Uiterwijk †
Mw. G. M. Huyser D. Verschoor
A. van der Kolk W. A. Veldhuis †
J. Kwakernaat † H. van Wijngaarden †
G. Markesteijn † Th. Wolters
Mw. A. Matena

 

Klik hier voor het document Benoeming Leden van Verdienste >>


Schutte Nederlof Markesteijn

Op 4 december 2004 kregen Hans Schutte, Wim Nederlof en Gijs Markesteijn uit handen van Ad Matena de verenigingsspeld uitgereikt voor hun langdurige lidmaatschap, respectievelijk 60, 60 en 70 jaar!

 

Jubileumboek

De historie van VV Papendrecht van 1920 tot 2020 is te lezen in ons Jubileumboek.