Terug

100 jaar VV Papendrecht

Voetbalvereniging Papendrecht is op 1 augustus 1920 opgericht. Onze club is dus een eeuw oud.
Onze historie is uitgebreid beschreven op onze website  >>

Jubileumlogo

In het kader van het Eeuwfeest is een speciaal jubileumlogo ontworpen. 

Diverse ontwerpen zijn bekeken en beoordeeld. Eind januari 2019 werd door het bestuur het speciale, door hoofdsponsor NOSUCH ontworpen logo uitgekozen. Het stijlvolle jubileumlogo werd op zaterdagmiddag 2 februari 2019 onthuld in de rust van de wedstrijd Papendrecht – Roda Boys/Bommelerwaard door voorzitter Hans Jonker en jubileumcommissielid Dieter Hasenbein. Een doek met het jubileumlogo hangt aan de muur van ons kleedkamercomplex, aan de kant van het Rood-Zwarte Plein.

 

Eerdere jubilea

In het verleden zijn diverse jubilea uitgebreid gevierd. 

Zo werden tijdens de viering van 75 jaar VV Papendrecht onder meer toernooien georganiseerd, een wedstrijd tegen PSV, een speciale Oudejaarsavond op 31 juli, een reünie op een partyboot en niet te vergeten een groots feest in het toenmalige Crest-hotel met optredens van vele artiesten. De oudere leden herinneren zich ongetwijfeld het legendarische voetbalfestijn dat gehouden werd tijdens het 60-jarig jubileum, toen 60 uur lang, dag en nacht, wedstrijden gespeeld werden, waarbij alle leden in actie kwamen.

 

Het Eeuwfeest

De honderdste verjaardag van VV Papendrecht werd een spetterend feest. 

Op 1 augustus 2020 is onze vereniging 100 jaar oud geworden. De club is in 1920 opgericht door een tiental mannen in café Wapperom (waar nu restaurant Jut & Jul zit). Op vrijdagavond 31 juli, oudejaarsavond, en de daaropvolgende nachtelijke uren hebben we dat op gepaste wijze gevierd. Want helaas was het voor ons een moeilijke aanloop naar het jubileum. De meeste evenementen zijn vanwege de coronacrisis verzet naar 2021 en 2022 en heel even was de vrees dat we ook de oudejaarsavond niet konden vieren. Maar gelukkig mochten we volgens het RIVM met 100 leden bij elkaar komen om deze bijzondere verjaardag te vieren.

    

Iedereen werd bij de ingang welkom geheten, waarna Wim Erkelens, voorzitter van de Jubileumcommissie, het openingswoord verzorgde. Het Rood-Zwarte Plein was sfeervol versierd en alle aanwezigen werden goed bediend door de kantinevrijwilligers. Zij offerden zich op om iedereen te voorzien van drankjes en een hapje. Vanzelfsprekend werden er ook oliebollen geserveerd en stond er een kerstboom op het plein. Het was een oudejaarsavond zoals die behoort te zijn, alleen was het deze keer nog 25 graden in de avond.

    

Om middernacht was het dan zover. We telden met zijn allen af en proostten op het 100-jarige bestaan van onze prachtige vereniging met een glas bubbels. Er werd een klein feestje gevierd met DJ John en zijn geluidstechnici. Het hoogtepunt was het prachtige vuurwerk boven het hoofdveld. Het vuurwerk was tot in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht te zien.

   

 

Jubileumboek

Vlak voor het ingaan van 1 augustus 2020 werd ons officiële Jubileumboek gepresenteerd door Niels van Heteren.

Na zijn voorwoord werden de eerste exemplaren van het Jubileumboek door hem overhandigd aan Teus van der Have en Erevoorzitter Bram Blom. De ouders van Teus waren er vanaf de oprichting bij en waren 50 jaar lang vrijwilliger voor de vereniging. Maar vooral het enthousiasme van Teus met zijn verhalen over vroeger was voor schrijver Niels een mooie motivatie om het boek te schrijven.


Van links naar rechts: Niels van Heteren, Teus van der Have en Bram Blom

Het boek telt 172 pagina’s en staat bol van de schitterende verhalen, verrassende wetenswaardigheden, hilarische anekdotes, persoonlijke herinneringen van leden en ex-leden en natuurlijk bijzondere foto’s, variërend van bijna 100 jaar oud tot vrij recent.

   

We zijn bijzonder blij met alle complimenten van lezers die aangeven hun hart op te halen aan dit feest van herkenning. “Heerlijk om de tijd mee door te komen!”, “heel blij mee”, “prachtig boek” en “zit ervan te genieten” zijn maar enkele van de reacties. Het wordt bekeken op de bank, op het balkon, in de tuin en zelfs op het strand. De eerste druk was al snel uitverkocht. Mogelijk volgt nog een herdruk. Mocht u daarvoor belangstelling hebben, dan kunt u dat laten weten. Zie hiervoor onze webwinkel  >>

   

 

Jubileumwedstrijden

Diverse Jubileumwedstrijden werden gespeeld. 

Jubileumwedstrijd Papendrecht tegen FC de Rebellen

Op zaterdag 21 augustus 2021 werd eindelijk de uitgestelde jubileumwedstrijd van VV Papendrecht tegen FC de Rebellen gespeeld. Onder fraaie weersomstandigheden liet voormalig betaaldvoetbalarbiter Roelof Luinge om 15 uur de aftrap verrichten.

   

Het bleek dat de Rebellen al 665 dagen aan het wachten waren op een voetbalwedstrijd. Dit was ook te zien aan de oud-profs. Ze waren gretig, enthousiast en sommigen hadden nog wat coronakilo’s aan het lijf. Coach Mario Been probeerde zijn mannen vooral simpel te laten voetballen. Tegen de jonge, fitte spelers van ons eerste gemixt met een aantal gewiekste veteranen was dit makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral bij het eerste doelpunt van Peter Bouw droop de klasse er weer vanaf. Een voorzet kwam bij Bouw in de 16 en waar iedereen dacht dat hij de bal op de pantoffel zou nemen, wipte hij die subtiel over doelman Noah Zeeuw. Ook het weerzien van ‘De Giraffe’ Bert Duthler in de rood-zwarte kleuren was memorabel. Uiteindelijk werd de rust bereikt met een 1-1 stand nadat Ricky van den Bergh een vrije trap erin had geschoten.

    

In de tweede helft kwam de ene na de andere legende het veld in. Noemenswaardig was de invalbeurt van ‘de man van glas’ Teus Baars. Hij haalde de twee minuten waarna een zweepslag een einde maakte aan zijn invalbeurt. Nadat Andwelé Slory met een fantastisch afstandsschot de gasten op voorsprong had gezet, maakte Stephan Bravenboer gelijk. Vervolgens kwam Papendrecht op voorsprong waarna Ruben Schaken de 3-3 liet noteren. Jarden van Ek zorgde ervoor dat Papendrecht met een 4-3 zege van het veld stapte. Zelfs onze eigen Rebel Gerrit Schutte kon daar niets aan veranderen.

   

De volgende legendes van VV Papendrecht waren in de prachtige rood-zwarte kleuren te bewonderen: Jos en Sjaak van Giersbergen, Teus Baars, Peter Michielse, Jacco Hessing, Bert Duthler, Mark van der Leeden, Aart van Toor, Anton Schreuders, André Tamerus, Maikel Blom, Peter Bouw, John Vievermans en Agnes Bouw.
FC de Rebellen bestond uit: Mario Been (coach), Sjaak Polak, Ricky van den Bergh, Geert den Ouden, Jeroen Heubach, Romano Denneboom, Ruben Schaken, Paul Jans, René van Dieren, Martijn Meerdink, Olaf Lindenbergh, Leo Koswal en Andwelé Slory.

      

Naast het voetballen vonden nog enkele leuke activiteiten plaats. Zo mochten diverse jeugdleden proberen de goalie van FC de Rebellen vanaf de penaltystip te verschalken. Verder was de derde helft dik in orde wat zeker beaamd werd door de gasten wat te lezen is op de website van FC de Rebellen  >>

   

De leuke jubileumactiviteit vond helaas nog steeds plaats onder coronatijd waardoor weer rekening gehouden diende te worden met de noodzakelijke maatregelen. De circa 400 aanwezigen verleenden alle medewerking waarvoor een compliment zeker op zijn plaats is. We willen iedereen bedanken die voor een prachtige dag heeft gezorgd en dan met name de Jubileumcommissie, Kiki Smit, Aad Koot en Erwin Schuil.

 

Geslaagde Derbydag

In het kader van de jubileumactiviteiten was het op zaterdag 28 augustus 2021 dan eindelijk Derbydag. Na een jaar uitstel stonden twee wedstrijden op het programma tussen VV Papendrecht en VV Drechtstreek. Om 12 uur was het de beurt aan beide reserve-elftallen. In een stevige maar faire wedstrijd trokken de blauw-witten met een 0-2 zege aan het langste eind.

Om half drie was kwamen de hoofdmachten van beide verenigingen in actie. Voorafgaand aan de wedstrijd overhandigde VV Drechtstreek-voorzitter van Steven Wierckx een cadeau aan VV Papendrecht-voorzitter Hans Jonker (links op onderstaande foto). VV Drechtstreek, dat overigens dit jaar zelf het 75-jarig jubileum viert, feliciteerde hiermee VV Papendrecht. De wedstrijd, die onder prima omstandigheden en met ruime publieke belangstelling werd gespeeld, was hartstochtelijk en vermakelijk, een echte derby dus. De 1-1 uitslag was een aardig beeld van de wedstrijd.

We kunnen terugkijken op een geslaagde en sfeervolle Derbydag. Het spelen van beide wedstrijden is misschien een mooi begin van een jaarlijks terugkerende traditie.

RTV Papendrecht heeft een reportage gemaakt van Dé Derby tussen Papendrecht en Drechtstreek. De impressie kunt u bekijken op de website van RTV Papendrecht  >>

E-mail