Jeugdopleiding vol ambitie

De leiding van de jeugdafdeling van VV Papendrecht ligt in handen van Jeugdvoorzitter Rick Croese en Hoofd Jeugdopleidingen Dennis Zaal. Rick Croese is al enkele jaren in functie. Dennis Zaal keerde in februari terug bij VV Papendrecht, nadat hij in een eerdere periode bij Papendrecht trainer was van Zaterdag 1 en dat combineerde met de functie van Hoofd Jeugdopleidingen, geen onbekende dus.

“In de eerste maanden heb ik de jeugdopleiding samen met de jeugdcommissie geïnventariseerd”, aldus Dennis Zaal. “Ik kwam er snel achter, dat er een prima organisatie staat en heel veel goed gaat binnen de jeugdafdeling, al kan het altijd beter. De belangrijkste aandachtspunten voor de korte termijn zijn het brengen van structuur en helderheid op en om het veld. Als je kijkt op het veld is het vooral hoe trainen we, hoe spelen we. Om het veld ligt de focus vooral op omgangsvormen. Hoe communiceren we met elkaar, wat verwachten we van elkaar. Voor de langere termijn heb ik het actieplan ‘Jeugd 2020’ opgesteld, waarin concrete doelen gesteld zijn. Dit plan ligt nu bij het bestuur. De basis voor het actieplan wordt gevormd door het huidige Jeugdplan, dat bestaat uit het Jeugdopleidingsplan en Jeugdbeleidsplan. In eerste instantie hebben we dus een horizon van twee jaar met de bijhorende doelstellingen.”

“We zijn erg blij dat Dennis weer bij ons is”, vertelt Rick Croese. “In zijn eerste periode heeft hij goed werk geleverd. Ik kan me nu meer concentreren op de beleidszaken van de jeugdafdeling. De trainersstaf bestaat uit een professioneel kader van vier hoofdtrainers, aangevuld met een vrijwillig kader”. “De hoofdtrainers begeleiden en ondersteunen het vrijwillig kader tot aan de lagere jeugd”, vult Dennis Zaal aan. “Verder maken de technische jeugdcoördinatoren deel uit van het technische kader. Zij voeren het technische beleid uit en ondersteunen de hoofdtrainers op technisch vlak. We vinden het belangrijk, dat mensen van het vrijwillig trainingskader goed begeleid wordt. Zij moeten handvatten krijgen om gestructureerd te kunnen trainen, afgestemd op het niveau van de spelers die zij training geven. Dit gaan we doen door het organiseren van thema-avonden en begeleiding op het trainingsveld.”

Het actieplan Jeugd 2020 moet de jeugdopleiding naar een hoger plan brengen. “We hebben als hoofddoel het verwerven van de KNVB-erkenning Lokale Jeugdopleiding”, legt Dennis Zaal uit. “Om dit te verkrijgen moet je aan een vastgelegde standaard voldoen die door de KNVB is opgesteld, het zogenaamde Kwaliteit & Performance-Programma voor Jeugdopleidingen. We stemmen daar het actieplan Jeugd 2020 op af. Er zijn totaal 65 kwaliteitseisen. Om aan de erkenning van de Lokale Jeugdopleiding te voldoen, hoeven niet alle eisen gerealiseerd te zijn. Aan veel kwaliteitseisen voldoen we al. We gaan het rustig opbouwen. We willen over twee jaar, bij het 100-jarig jubileum, de erkenning binnen hebben.”

“Een ander belangrijk aspect is dat we ook de faciliteiten willen verbeteren”, zegt Rick Croese. “De instructieruimte wordt opgeknapt en voorzien van een smartboard. Als een training wordt afgelast, kunnen we dan instructie geven of voetbalwedstrijden bekijken. Verder willen we wedstrijden gaan analyseren met videoapparatuur. De kosten van zo’n € 1.500 proberen we door sponsoring bij elkaar te krijgen. We hebben de eerste donatie van € 350 van De Vrienden van VV Papendrecht al binnen”.

Genoeg ambitie en plannen binnen de jeugdopleiding dus. De toekomst is geborgd.

Kwaliteit & Performance-Programma voor Jeugdopleidingen

In 2001 is het Keurmerk Jeugdopleidingen door de KNVB geïntroduceerd om de kwaliteit van jeugdopleidingen in het Nederlandse voetbal te waarborgen en te verbeteren. In 2012 is met diverse experts uit het amateur- en betaald voetbal een opvolger daarvan ontwikkeld, het Kwaliteit & Performance-Programma voor Jeugdopleidingen in Nederland. De clubs worden ondersteund om systematisch hun jeugdopleiding te evalueren en te verbeteren.

Het Kwaliteit & Performance-Programma voor Jeugdopleidingen kent vier niveaus van jeugdopleidingen:

1. Internationale voetbalacademies.
2. Nationale voetbalacademies.
3. Regionale jeugdopleidingen.
4. Lokale jeugdopleidingen.

Klik hier om het artikel te downloaden  >>