Dromen van een profcarrière

VV Papendrecht heeft al meerdere profspelers voortgebracht. Zakaria Eddahchouri is de laatste in het rijtje, die de profstatus bereikt heeft. De 19-jarige aanvaller tekende op 31 juli jongstleden zijn eerste profcontract bij Go Ahead Eagles. Op 4 mei had hij met zijn invalbeurt tegen FC Den Bosch al zijn debuut gemaakt in het betaalde voetbal.

Wanneer ben je begonnen bij VV Papendrecht?
“Ik was negen jaar, toen ik begon met voetballen bij VV Papendrecht. Ik startte in E6. Het seizoen erna speelde ik in E4, maar binnen een half jaar werd ik naar E1 overgeheveld. Aron Kraal en Bryan Mooiman waren mijn trainers. Ontzettend leuke gasten. Het jaar erop speelde ik in D1, waar Aron weer mijn trainer was. In die tijd speelde ik tevens bij het districtselftal van de KNVB. Tijdens een toernooi met die ploeg werd ik gescout door Feyenoord/Excelsior. Ik heb toen drie keer meegetraind en een wedstrijd gespeeld. Ze wilden me vervolgens graag hebben. Ik heb er twee seizoenen gespeeld en veel geleerd. Daarna ben ik naar Spartaan’20 gegaan.”

Hoe ben je bij Go Ahead Eagles terechtgekomen?
“Bij Spartaan’20 heb ik tot de JO17-1 gespeeld. Ik werd toen gescout door FC Twente en uitgenodigd voor een trainingsstage. Ik werd niet aangenomen door FC Twente, maar toevallig stond er een scout van Go Ahead Eagles langs de lijn. Die ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie wilde me wel graag hebben. Zo ben ik in Deventer beland.”

Wat is je favoriete positie?
“In de jeugd speelde ik altijd voorin, in de spits of op de flanken. Voor mij is scoren het mooiste, wat er is. Op dit moment speel ik vooral op de 10 of 8. ik ben derhalve meer een middenvelder nu.”

Je hebt je profdebuut gemaakt, hoe was dat?
“Ja, geweldig natuurlijk. Ik was heel de dag superblij. Daar doe je het toch allemaal voor. Je wilt profvoetballer worden en dat lukt dan. Een geweldig gevoel, om nooit te vergeten.”

Wat zijn de punten die je nog verder moet ontwikkelen?
“Ik moet zakelijker gaan spelen. Het jeugdige moet eraf. De juiste momenten kiezen, wanneer ga je diep, wanneer juist niet. Als je zakelijker speelt, zal je ook minder onnodig balverlies lijden. Balverlies op dit niveau kan gelijk dodelijk zijn.”

Wat zijn je sterke punten?
“Dat zijn mijn overzicht, techniek en scorend vermogen. Verder heb ik een goede steekpass. Mijn neusje voor de goal helpt mij ook in mijn rol als middenvelder. Een scorende middenvelder kan belangrijk zijn voor een team.”

We zien je nog geregeld, onder meer bij jeugdtrainingen, is dat wat voor jou?
“Klopt, ik kom regelmatig op het Slobbengors. Mijn broer Moshin (Zakaria heeft nog twee broers) maakt onderdeel uit van de trainersstaf van de voetbalschool QSM. Ik vind het hartstikke leuk om met jonge kinderen te werken. Dat doet me denken aan mijn eigen jeugdtijd, toen ik lekker aan het voetballen was. Mijn vrienden spelen nog bij Papendrecht. Dus als ik hier ben, pik ik een wedstrijdje mee.”

Als laatste: wat is je doel voor dit seizoen en de verdere toekomst?
“Ik kijk nog niet echt verder dan dit seizoen. Ik zit de laatste tijd steeds bij de wedstrijdselectie. Dat wil ik vasthouden. Ik wil daarbij zoveel mogelijk leren van mijn trainers en medespelers. Onlangs had ik nog een invalbeurt tegen MVV. Ik moet nog geduld hebben.”

Zakaria is een mooi voorbeeld voor menig jeugdspeler binnen onze club, die de droom heeft om profvoetballer te worden. De mogelijke opvolgers van Zakaria spelen alweer in de jeugd van verschillende profclubs. Ook zij hebben de droom om profvoetballer worden.

“Hard werken, goed luisteren en openstaan voor adviezen, dan is alles mogelijk.” Met die woorden sluit Zakaria af.