Terug
Demotraining Differentieel Leren

Op woensdag 17 oktober wordt op veld 4 van 18.45 tot 20.00 uur een speciale training gehouden. Tijdens deze demotraining zal Dennis Zaal, samen met JO15-1 en JO14-1, een eerste aanzet maken over differentieel leren in het voetbal.

Wat is differentieel leren nou eigenlijk? In feite is het net zo oud als de weg naar Rome! Vroeger werd op straat of gras gevoetbald, met tennisballen of normale ballen, met of zonder hesjes, met gelijke of ongelijke aantallen. Je speelde met de middelen die je tot je beschikking had. Maar daarnaast ontwikkelden onze toppers van destijds een eigen manier van spelen. Denk maar aan De Kromme (Willem van Hanegem), die de pass met buitenkant links tot zijn handelskenmerk had gemaakt. Terwijl nu gehamerd wordt op correct uitgevoerde passes met de wreef. Of denk aan de onnavolgbare dribbels van Messi. Terwijl trainers steeds meer hameren op snel handelen door 1 of 2 keer raken. Maar wat als Messi dat continu had gedaan?

Met andere woorden: de unieke aspecten van een toekomstige topper komen niet voort uit de keuzes die de spelers zozeer maken, maar uit de keuzes (of de beperking ervan) door trainers. Differentieel leren gaat over het variƫren van het voetbalaanbod, waardoor spelers hun eigen bewegingen en inzichten kunnen ontdekken. Variƫren in bewegingen en omgeving zorgt voor meer hersenverbindingen. En door dit te trainen zijn spelers beter in staat om beter te bewegen en betere keuzes te maken in verschillende voetbalsituaties.

Tijdens de demonstratie zal Dennis Zaal een aantal voorbeelden in een training verwerken om het differentieel leren zichtbaar te maken. Belangstellende trainers zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Na afloop zal Dennis Zaal een toelichting geven met betrekking tot de demotraining.