Terug

100 jaar VV Papendrecht

Voetbalvereniging Papendrecht is op 1 augustus 1920 opgericht. Onze club is dus meer dan een eeuw oud.

Jubileumlogo, -artikelen en -vitrine

In het kader van het Eeuwfeest is een speciaal jubileumlogo ontworpen. 

Diverse ontwerpen zijn bekeken en beoordeeld. Eind januari 2019 werd door het bestuur het speciale, door hoofdsponsor NOSUCH ontworpen logo uitgekozen.

Het stijlvolle jubileumlogo werd op zaterdagmiddag 2 februari 2019 onthuld in de rust van de wedstrijd Papendrecht – Roda Boys/Bommelerwaard door voorzitter Hans Jonker en jubileumcommissielid Dieter Hasenbein. Een doek met het jubileumlogo hangt aan de muur van ons kleedkamercomplex, aan de kant van het Rood-Zwarte Plein.

Verder werden de nodige jubileumartikelen gemaakt als de Jubileumsjaal, -paraplu, -aanvoerdersband alsook Jubileumbier. Deze konden gekocht worden op de club maar ook in de webshop.

Tevens werd een speciale Jubileumvitrine ingericht met onder meer een bal en voetbalschoenen uit de jaren ′40/′50, aangeboden door de Teus van der Have.

Eerdere jubilea

In het verleden zijn diverse jubilea uitgebreid gevierd. 

Zo werden tijdens de viering van 75 jaar VV Papendrecht onder meer toernooien georganiseerd, een wedstrijd tegen PSV, een speciale Oudejaarsavond op 31 juli, een reünie op een partyboot en niet te vergeten een groots feest in het toenmalige Crest-hotel met optredens van vele artiesten.

De oudere leden herinneren zich ongetwijfeld het legendarische voetbalfestijn dat gehouden werd tijdens het 60-jarig jubileum, toen 60 uur lang, dag en nacht, wedstrijden gespeeld werden, waarbij alle leden in actie kwamen.

Eeuwfeestdiner

Om alle Jubileumactiviteiten te kunnen bekostigen, werden de nodige inzamelingsacties gehouden.

Het eerste was het Eeuwfeestdiner. Op donderdagavond 21 november 2019 schoven in Apollo Hotel Papendrecht 100 gasten aan. Het gezelschap bestond uit ondernemers, die de club een warm hart toedragen en vrijwilligers, die zich al vele jaren inzetten voor VV Papendrecht. Het organiserend comité had geregeld dat genoten kon worden van een overheerlijk vijfgangendiner. Tussen de diverse gangen door werden onder leiding van veilingmeester Michel Zegelaar 16 items geveild. Topstukken, als een gesigneerde roze trui van Tom Dumoulin en ‘Thuis uit eten’ van Marc de Groen, gingen grif van de hand. De handen gingen vooral op elkaar voor de hoogste bieders op een set ‘Voetbalschoen en bal’ uit de jaren ′40/′50. Zij schonken deze relikwieën aan onze vereniging. Aanbieder de heer Teus van der Have overhandigde vol trots bal en schoenen aan VV Papendrecht-voorzitter Hans Jonker (rechts op de linkerfoto).

   

Aan het eind van de avond kon voorzitter van de Jubileumcommissie Wim Erkelens bekendmaken, dat de veiling € 15.000 had opgebracht. De opbrengst van het diner betrof een slordige € 5.000. Ook Jop van der Lee was in zijn nopjes. De voorzitter van de supportersvereniging van VV Papendrecht zag op deze avond zijn ledenbestand verdubbelen van 1 naar 2 leden. Marc Commandeur bracht het hoogste bod uit en mag nu genieten van alle voordelen, die het lidmaatschap biedt. Dank aan de vele vrijwilligers, die het Eeuwfeestdiner mogelijk hebben gemaakt.

Eeuwfeest en Jubileumboek

De honderdste verjaardag van VV Papendrecht werd een spetterend feest.

Op 1 augustus 2020 is onze vereniging 100 jaar oud geworden. De club is in 1920 opgericht door een tiental mannen in café Wapperom (waar nu restaurant Jut & Jul zit). Op vrijdagavond 31 juli, oudejaarsavond, en de daaropvolgende nachtelijke uren hebben we dat op gepaste wijze gevierd. Want helaas was het voor ons een moeilijke aanloop naar het jubileum. De meeste evenementen zijn vanwege de coronacrisis afgelast en heel even was de vrees dat we ook de oudejaarsavond niet konden vieren. Maar gelukkig mochten we volgens het RIVM met 100 leden bij elkaar komen om deze bijzondere verjaardag te vieren.

   

Iedereen werd bij de ingang welkom geheten, waarna Wim Erkelens, voorzitter van de Jubileumcommissie, het openingswoord verzorgde. Het Rood-Zwarte Plein was sfeervol versierd en alle aanwezigen werden goed bediend door de kantinevrijwilligers. Zij offerden zich op om iedereen te voorzien van drankjes en een hapje. De drankjes stonden nogal eens op ons speciaal ontworpen Jubileumviltje.

   

Vanzelfsprekend werden er ook oliebollen geserveerd en stond er een kerstboom op het plein. Het was een oudejaarsavond zoals die behoort te zijn, alleen was het deze keer nog 25 graden in de avond.

    

Vlak voor het ingaan van 1 augustus 2020 werd ons officiële Jubileumboek gepresenteerd door Niels van Heteren. Na zijn voorwoord werden de eerste exemplaren van het Jubileumboek door hem overhandigd aan Teus van der Have en Erevoorzitter Bram Blom. De ouders van Teus waren er vanaf de oprichting bij en waren 50 jaar lang vrijwilliger voor de vereniging. Maar vooral het enthousiasme van Teus met zijn verhalen over vroeger was voor schrijver Niels een mooie motivatie om het boek te schrijven.


Van links naar rechts: Niels van Heteren, Teus van der Have en Bram Blom

Het boek telt 172 pagina’s en staat bol van de schitterende verhalen, verrassende wetenswaardigheden, hilarische anekdotes, persoonlijke herinneringen van leden en ex-leden en natuurlijk bijzondere foto’s, variërend van bijna 100 jaar oud tot vrij recent.

   

We zijn bijzonder blij met alle complimenten van lezers die aangeven hun hart op te halen aan dit feest van herkenning. “Heerlijk om de tijd mee door te komen!”, “heel blij mee”, “prachtig boek” en “zit ervan te genieten” zijn maar enkele van de reacties. Het wordt bekeken op de bank, op het balkon, in de tuin en zelfs op het strand.

   

Om middernacht was het dan zover. We telden met zijn allen af en proostten op het 100-jarige bestaan van onze prachtige vereniging met een glas bubbels. Er werd een klein feestje gevierd met DJ John en zijn geluidstechnici. Het hoogtepunt was het prachtige vuurwerk boven het hoofdveld. Het was tot in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht te zien.

   

Jubileumwedstrijden

Diverse Jubileumwedstrijden werden gespeeld. 

Jubileumwedstrijd Papendrecht tegen FC de Rebellen

Op zaterdag 21 augustus 2021 werd eindelijk de uitgestelde jubileumwedstrijd van VV Papendrecht tegen FC de Rebellen gespeeld. Onder fraaie weersomstandigheden liet voormalig betaaldvoetbalarbiter Roelof Luinge om 15 uur de aftrap verrichten. Het bleek dat de Rebellen al 665 dagen aan het wachten waren op een voetbalwedstrijd. Dit was ook te zien aan de oud-profs. Ze waren gretig, enthousiast en sommigen hadden nog wat coronakilo’s aan het lijf. Coach Mario Been probeerde zijn mannen vooral simpel te laten voetballen. Tegen de jonge, fitte spelers van ons eerste gemixt met een aantal gewiekste veteranen was dit makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral bij het eerste doelpunt van Peter Bouw droop de klasse er weer vanaf. Een voorzet kwam bij Bouw in de 16 en waar iedereen dacht dat hij de bal op de pantoffel zou nemen, wipte hij die subtiel over doelman Noah Zeeuw. Ook het weerzien van ‘De Giraffe’ Bert Duthler in de rood-zwarte kleuren was memorabel. Uiteindelijk werd de rust bereikt met een 1-1 stand nadat Ricky van den Bergh een vrije trap erin had geschoten.

   

In de tweede helft kwam de ene na de andere legende het veld in. Noemenswaardig was de invalbeurt van ‘de man van glas’ Teus Baars. Hij haalde de twee minuten waarna een zweepslag een einde maakte aan zijn invalbeurt. Nadat Andwelé Slory met een fantastisch afstandsschot de gasten op voorsprong had gezet, maakte Stephan Bravenboer gelijk. Vervolgens kwam Papendrecht op voorsprong waarna Ruben Schaken de 3-3 liet noteren. Jarden van Ek zorgde ervoor dat Papendrecht met een 4-3 zege van het veld stapte. Zelfs onze eigen Rebel Gerrit Schutte kon daar niets aan veranderen.

   

De volgende legendes van VV Papendrecht waren in de prachtige rood-zwarte kleuren te bewonderen: Jos en Sjaak van Giersbergen, Teus Baars, Peter Michielse, Jacco Hessing, Bert Duthler, Mark van der Leeden, Aart van Toor, Anton Schreuders, André Tamerus, Maikel Blom, Peter Bouw, John Vievermans en Agnes Bouw.
FC de Rebellen bestond uit: Mario Been (coach), Sjaak Polak, Ricky van den Bergh, Geert den Ouden, Jeroen Heubach, Romano Denneboom, Ruben Schaken, Paul Jans, René van Dieren, Martijn Meerdink, Olaf Lindenbergh, Leo Koswal en Andwelé Slory.

Naast het voetballen vonden nog enkele leuke activiteiten plaats. Zo mochten diverse jeugdleden proberen de goalie van FC de Rebellen vanaf de penaltystip te verschalken. Verder was de derde helft dik in orde wat zeker beaamd werd door de gasten wat te lezen is op de website van FC de Rebellen  >>

   

De leuke jubileumactiviteit vond helaas nog steeds plaats onder coronatijd waardoor weer rekening gehouden diende te worden met de noodzakelijke maatregelen. De circa 400 aanwezigen verleenden alle medewerking waarvoor een compliment zeker op zijn plaats is. We willen iedereen bedanken die voor een prachtige dag heeft gezorgd en dan met name de Jubileumcommissie, Kiki Smit, Aad Koot en Erwin Schuil.

 

Geslaagde Derbydag

In het kader van de jubileumactiviteiten was het op zaterdag 28 augustus 2021 dan eindelijk Derbydag. Na een jaar uitstel stonden twee wedstrijden op het programma tussen VV Papendrecht en VV Drechtstreek. Om 12 uur was het de beurt aan beide reserve-elftallen. In een stevige maar faire wedstrijd trokken de blauw-witten met een 0-2 zege aan het langste eind.

Om half drie was kwamen de hoofdmachten van beide verenigingen in actie. Voorafgaand aan de wedstrijd overhandigde VV Drechtstreek-voorzitter van Steven Wierckx een cadeau aan VV Papendrecht-voorzitter Hans Jonker (links op onderstaande foto). VV Drechtstreek, dat overigens dit jaar zelf het 75-jarig jubileum viert, feliciteerde hiermee VV Papendrecht. De wedstrijd, die onder prima omstandigheden en met ruime publieke belangstelling werd gespeeld, was hartstochtelijk en vermakelijk, een echte derby dus. De 1-1 uitslag was een aardig beeld van de wedstrijd.

We kunnen terugkijken op een geslaagde en sfeervolle Derbydag. Het spelen van beide wedstrijden is misschien een mooi begin van een jaarlijks terugkerende traditie.

RTV Papendrecht heeft een reportage gemaakt van Dé Derby tussen Papendrecht en Drechtstreek. De impressie kunt u bekijken op de website van RTV Papendrecht  >>

Jubileumfeestavonden

Een grote wens van de Jubileumcommissie was om alsnog ter afsluiting van de jubileumactiviteiten twee grote feestavonden te organiseren. 

Op woensdag 22 juni 2022 was het een drukte van belang op ons sportcomplex. Met man en macht werd hard gewerkt aan het plaatsen van de Jubileumtent op het hoofdveld. Na een paar uur was het klaar. Het resultaat mocht er zijn.

    

   

   

 

Eerste deel Jubileumfeest daverend succes

Mede door een grondige voorbereiding en de tomeloze inzet van het organisatiecomité werd het eerste deel van het Jubileumfeest op vrijdagavond 24 juni en het begin van de nacht daarop een daverend succes. The Partysquad en DJ La Fuente, wie kent ze niet, zetten de hele tent op z’n kop. Ze legden een prima basis voor de knallende ‘Silent Disco’. De DJ’s Eye-Catcher, Michael Warning en Compact & Keller lieten de meer dan 600 feestgangers compleet uit hun dak gaan. Zo maar enkele reacties: “Wat een gaaf feest en complimenten voor de organisatie, echt top geregeld“, “Het was een topfeest, thanks to alle vrijwilligers” en “Dankjewel vereniging, vrijwilligers en iedereen die dit mogelijk maakte, het was een topavond“.

   

De avond verliep zonder incidenten en in een prima sfeer. Iedereen wist zich kostelijk te vermaken, een 100-jarig jubileum waardig.

   

    

 

Viering Eeuwfeest in stijl afgesloten

De viering van het 100-jarig bestaan van rood-zwart werd op zondag 26 juni in alle vroegte in stijl afgesloten. Net als een etmaal daarvoor waren ruim 600 belangstellenden op het feestprogramma afgekomen. Wel was de gemiddelde leeftijd 1 of 2 jaar hoger…. maar daar was de feestvreugde niet minder om. Daar zorgden onder meer John de Bever en Wipneus & Pim wel voor. De volkszanger bracht het publiek in vervoering door zijn kraker ‘Jij krijgt die lach…’ samen met G-speler Sven te zingen. Opvallend was dat Sven meer tekstvast was dan de zanger zelf. Resultaat was een meedeinende en meezingende massa. Tussendoor speelde coverband De Jongens van Je Weet Wel het ene verzoeknummer na het andere onder het motto ‘de klant is koning’. Voetballer uit eigen opleiding Feest DJ Bas liet tot slot nog even zien waarom hij een van de beste DJ’s is van de regio en ver daarbuiten. Wat een klasse liet hij zien en vooral horen! Het enthousiasme was enorm. Zo maar enkele reacties: “Was een topavond” en “Was erg gezellig”.

   

Net na 01.30 uur was het Jubileumfeest ten einde en konden de cateringploeg, de mensen van de techniek, de beveiliging, de mensen van Kiki Fotografie en de organisatie eindelijk ontspannen na twee intensieve avonden feest, feest en nog eens feest. Zeker is dat hierover nog lang na gesproken zal worden. Dat werd als eerste gedaan in de evaluatie die aansluitend plaatsvond tot aan het krieken van de dag.

   

 

Feesttent afgebroken

Op zondag 26 juni werd overdag de Jubileumfeesttent afgebroken. Daarmee was de viering van ons Eeuwfeest definitief ten einde. Fabelachtig is het woord dat ons gelijk te binnenschiet als we aan onze twee feestavonden terugdenken.  Waanzinnig goed georganiseerd door onze vrijwilligers, wat een waanzinnig goede artiesten en wat een waanzinnig publiek. De aanwezigen waren het daar zeker mee eens: “Fantastisch! Wat een geweldig weekend is dit geworden met deze twee avonden, een heel groot compliment naar de organisatie en de vele vrijwilligers”, “Waren superavonden, zou toch gaaf zijn als de gemeente Papendrecht jullie ideeën overnemen en er elk jaar zo’n gaaf festivalweekend van maakt”, “Mooi feestje, dit moet traditie worden en gemeente Papendrecht moet dit ondersteunen want dit gaat om verbinden en dat is wat nodig is”, “Waren 2 topavonden”, “Waren twee fantastische avonden, echt genoten, organisatie bedankt, “Was een superweekend”, “Was een heel gezellig topfeest”, “Was een superfeest, organisatie bedankt” en “Ik zeg elk jaar”.

   

We zijn trots en dankbaar dat we na de twee coronajaren ons 100-jarig bestaan op deze wijze af hebben kunnen sluiten. Dit feest is er eentje voor in de boeken. Heel veel dank gaat uit naar iedereen die op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan deze zeer geslaagde viering van het 100-jarig jubileum.

   

 

Waanzinnig bedankt!

Als vereniging zijn wij afhankelijk van vrijwilligers. De afgelopen tijden is wel gebleken dat wij de beste vrijwilligers hebben die je als sportclub maar kunt wensen. Onze jubileumcommissie heeft met behulp van veel andere vrijwilligers binnen de club, van jong tot oud, op een uiterst professionele manier twee fantastische feestavonden met een aantal topartiesten georganiseerd. Twee avonden met meer dan 600 bezoekers per avond in de grote feesttent op ons hoofdveld zonder dat er ook maar één noemenswaardig incident heeft plaatsgevonden. Door jullie beleid, passie, geduld, flexibiliteit en enorme doorzettingsvermogen zijn deze twee bijzondere avonden mogelijk gemaakt. De grote hoeveelheid vrijwillige uren die hierin zijn gaan zitten, zijn niet meer te tellen. Uniek!

   

Naast de vrijwilligers bedanken wij ook gemeente Papendrecht voor de mogelijkheid om deze feesten te mogen houden, de omwonenden voor hun begrip, de artiesten en hun begeleiding voor hun medewerkende opstelling gedurende de twee coronajaren, onze sponsors voor hun financiële ondersteuning, de toeleveringsbedrijven voor hun medewerking en bovenal bedanken wij het massaal opgekomen publiek. Door jullie zijn het voor onze vereniging echt onvergetelijke dagen geworden. Waanzinnig bedankt allemaal! We kijken als vereniging vol trots terug op een toch wel heel bijzonder jubileum.

   

Namens het bestuur
Erwin Schuil